tiistai 3. marraskuuta 2020

Let my energy flow.

Ihana entinen työkaverini Laura laittoi eräänä hämärtyvänä maanantai-iltana viestiä, että onko mulla tekemistä kyseiselle illalle. Yleensä vähän kauhistun tällaisista kysymyksistä hetkeksi, koska olen superhuono tekemään spontaanisti yhtään mitään. Hän halusikin kysyä mua mukaan kuvailemaan Projio -valotapahtumaan hianoa taidetta sekä itsejämme. Ja te tiedätte mut: mä todella harvoin kieltäydyn kuvaamishommista! Suoritin ennätyksellisen glow upin nuutuneesta ja kalpeasta sohvaperunasta edustavaksi valokuvamalliksi vajaassa kahdessa tunnissa.

DISCLAIMER: Kuvat ovat otettu Projio -tapahtumassa Finlaysonin taidealueella. Kuvissa näkyvä taide on osa Teemu Raudaskosken Energy Flow -teosta.


Anchorage

n. the desire to hold on to time as it passes.

Kun saavuimme Finlaysonille Lauran kanssa ajattelin, että tunti pari on ihan riittävä aika valotaiteen ihasteluun ja kuvaamiseen. Olin pahan kerran väärässä. Meillä meni ihan viimeisille aukiolosekunneille asti, kun keksimme toinen toistaan luovempia ideoita meidän kuvaussessioihin. Tuolloin olisin toivonut, että saisin ajan pysäytettyä ja kuvattua kaikki mahdolliset värit ja kuviot.


Fitzcarraldo

n. an image that somehow becomes lodged deep in your brain.

Sitä voisi ajatella, ettei tällaiset abstraktit kuvat voi mitenkään jämähtää syvälle aivojen sopukoihin, mutta kyllä. Tämä tapahtuma ja sen teokset vilkkuu edelleenkin mielessäni sekä kokonaisuutena että yksityiskohtaisesti.


Mahpiohanzia

n. the disappointment of being unable to fly, unable to stretch out your arms and vault into the air.

Kuinka satumaista se olisi. Kuvittelen mielessäni supersankaritarinoiden inspiroiman maailman tai ulottuvuuden, jossa taivas näyttäisi samalta kuin ylläolevassa kuvassa ja maa olisi täynnä kaikkia näitä värejä. Voisin vain lentää ja leijua näiden värien seassa.


Mal de coucou

n. a phenomenon in which you have an active social life but very few close friends - people who you can trust, who you can be yourself with, who can help flush out the weird psychological toxins that tend to accumulate over time.

Varsinkin nyt korona-aikana on korostunut se, kuinka vähän mulla loppujen lopuksi on läheisiä ystäviä. Ja se ei haittaa. Mä tykkään olla yksin ja mä tykkään olla vain mieheni kanssa. Mun perhe ja serkut ovat mulle tärkeitä, vaikkei aina voitaisi nähdäkään niin usein kuin haluaisimme. Mulla on paljon hyviä tuttuja ja kavereita, joiden kanssa voin heittää läppää ja joiden kanssa viihdyn. Mutta mulla on myös ne harvat upeat tyypit elämässäni, joiden kanssa pystyn laskemaan enimmät suojaukset alas ja olemaan oma itseni. Heidän kanssaan menen kirppiskierroksille, kuvaamaan kauniita paikkoja ja vietän terapeuttisia kahvilahetkiä.


Midding

v. intr. feeling the tranquil pleasure of being near a gathering but not quite in it - feeling blissfully invisible yet still fully included, safe in the knowledge that everyone is together and everyone is okay.

Todellinen introverttitunne. Tiedätkö ne muutamat minuutit, kun poistut sivumpaan hakemaan juotavaa ja jäät hetkeksi keittiöön kuuntelemaan iloista puheensorinaa ja naurunremakkaa? Se on ihanan rentouttava tunne. Lataat energiaa pienen hetken itseksesi, kunnes olet valmis palaamaan ystäviesi luo nauramaan heidän kanssaan. Tämä oli mahdollista myös Projiossa. Katsottiin ja kuunneltiin vieressä, kun lapset ja aikuiset ihastelivat erilaisia töitä ja leikkivät heijastavan valoteoksen edessä.


Degrassé

adj. entranced and unsettled by the vastness of the universe.

Tämä osa teoksesta muistuttaa revontulia tai loppukesän kylmäsävyisiä auringonlaskuja. Abstrakti taide on siitä parasta, kun se voi olla mitä vaan. Sitä voi tulkita omalla tavallaan ja siinä voi nähdä vaikkapa eri päivänä tai erilaisella tuulella ollessaan ihan muuta kuin mitä aikaisemmin on nähnyt. Eräs hyvä tuttavani Matte tekee supermakeeta abstraktia taidetta (käy tsekkaa Retee Arts!) ja hän haluaa aina kuulla miten muut tulkitsee hänen teoksiaan ja mitä he näkevät niissä.

Olis ihana itsekin osata valjastaa sisälläni selvästi kuohuva taiteellinen puoli. Haluaisin kokeilla siipiäni ihan vaikka jollakin amatöörien taidekurssilla ja luoda taidetta meidän kodin seinille.


The bends

n. frustration that you're not enjoying an experience as much as you should.

Tämä on ollut mun ongelma niin kauan kuin muistan. Turhaudun suuresti siitä, etten osaa nauttia elämyksestä niin paljon kuin pitäisi. Se ikuinen "mun pitäisi katsoa tätä ja tallettaa muistiini ja sydämeeni, mutta ne säilyisi siellä paremmin, jos mulla on miljoona videota ja kuvaa niistä" -kurimus. Tämä onneksi on sellainen tapahtuma, jonka kuvat tuottavat iloa vielä paljon ja pitkään. Niinkin paljon, että editoin puhelimeni layoutin lähes kokonaan tässä tapahtumassa otettujen kuvien pohjalta. Siihen en tule hetkeen kyllästymään.


Xeno

n. the smallest measurable unit of human connection, typically exchanged between passing strangers.

Sekin on ihanaa näissä tapahtumissa. Värien, valojen ja teemojen tuoma ilo tarttuu katsojasta toiseen. Taide inspiroi ja yhdistää ihmisiä jopa pandemian aikana. Vaikka emme voi ollakaan lähekkäin, voimme vaihtaa hyväksymyksen hymyjä tuntemattomien ihmisten kanssa.


Kauniit valot ja värit herättävät mussa niin paljon kuplivaa iloa. Koin viimeksi tällaista onnen tunnetta Linnanmäen Valokarnevaaleilla viime syksynä. Näitä kuvia aion fiilistellä vielä pitkään ja jakaa Instagramissa pitkin syksyä ja loppuvuotta, kun päiväsaikaan alkaa olla yhä haastavampaa kuvata yhtään mitään, koska kuvien onnistuminen riippuu niin monesta asiasta.

Toivoisin kovasti, että tällaisia tapahtumia ja näyttelyitä järjestettäisiin useamminkin ja just näin kaamoksen aikaan. Nämä piristävät niin ihanasti ja tehokkaasti!

Kuvia tapahtumasta tulee lisää. Stay tuned...


Photos by Ems

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti